צובע את הבית? מושגי יסוד לצבע המתחיל
כולנו יודעים היטב שצבע מוסיף המון לחיים. כולנו יודעים היטב שאפשר לשדרג את הבית ולהפוך אותו למקום נעים הרבה יותר באמצעות צבע. בין אם אתם פונים אל מעצב פנים או אדריכל כדי לתכנן שיפוץ מקיף של הבית שיכלול, כמובן, גם צביעה מחדש של כל החדרים ובין אם אתם מעוניינים לצבוע רק חדר אחד או חלל כלשהו הרי שתוכלו להיעזר בשורות הבאות: מספר מושגים וחומרים שחבוב להכיר לפני שניגשים למלאכת הצביעה.
הכנה לצביעה: לפני שרצים לקחת מברשת ו/או רולר יש להכין את המשטחים שנועדו לצביעה. ההכנה כוללת ניקיון של המשטחים, הסרה של צבע ישן וחומרים אחרים, מילוי חורים וסדקים באמצעות חומרי מילוי מתאימים ובמקרה הצורך (וברוב המקרים יש צורך) יש גם למרוח שכבת חיזוק על הקיר (ראו להלן.) ההכנה גם כוללת פינוי חפצים שמפריעים לעבודה וכיסוי חפצים שאי אפשר להעביר. כמו כן יש לכסות שקעי חשמל וכדומה – יש שימליצו לפרק את השקעים והמפסקים כדי לקבל תוצאה נקייה יותר.
חומר מחזק: זהו צבע יסוד – דהיינו צבע שנועד לשמש תשתית לצבע "האמיתי." כדי שהצבע ייצמד היטב למשטח הנצבע עליו לבוא על חומר שנאחז היטב במשטח מצד אחד ויכול לאחוז היטב בצבע מצד שני. חומר פופולארי שכזה הוא ה"בונדרול".
צבע אקרילי: צבע שמתייבש במהירות והופך לחסין למים. הוא מורכב מפיגמנט – החומר שנותן לצבע את הצבע – ומחומר בסיס פלאסטי שמחבר את הגוון אל המשטח הנצבע. זהו צבע נוח לשימוש והוא מתייבש מהיר ולכן הוא הצבע הפופולארי והנפוץ בצביעה ביתית.
צבע שמן: סוג של צבע שבו בחומר הנושא הוא על בסיס שמן. הצבע מתייבש לאט יותר מהצבע האקרילי וגם דורש יותר מיומנות בשימוש. יכול לשמש למשטחים קטנים, לרהיטים וכדומה.
צבע מים: סוג של צבע שבו הנשא של הפיגמנט הוא מים (וקצת גומי). בגלל האופי שלו זהו צבע שמתאים לעיטור, קישוט ועיצוב ולא לצביעה של משטחים גדולים.
סיד: הסיד מתייבש במהירות ואיננו יקר אבל הוא איננו מתחבר היטב עם פיגמנטים או עם צבעי שמן. לכן נעשה בו שימוש בעיקר על תקרות ו/או קירות שלא צבועים בשכבה צבעונית נוספת.
טיח: הטיח נועד לכיסוי משטחים בתוך הבית או מחוץ לו. אם בעבר טיח נועד בעיקר לכיוסי הרי שבשנים האחרונות הוא משמש גם לגימור ולצביעה כיוון שיש בשוק מגוון גדול של סוגי טיח שונים: חלקם נועדו לאיטום בלבד וחלקם נועדו לעיצוב בצורות ובסגנונות שונים.
שכבת צבע: על פי רוב שכבת צבע אחת איננה מספיקה כיוון שבזמן הייבוש הצבע נעשה מעט שקוף ומאבד חלק מהגוון שלו. מספר שכבות הצבע תלוי באיכות הצבע, ברמת הגימור שאנחנו רוצים ובחומר היסוד שעליו אנחנו צובעים.
חומרים משלימים: כפי שכבר ציינו, לעיתים יש להכין את הקיר באמצעות חומרי מילוי (טיח, דבק, גבס וכן הלאה) כדי שיהיה ניתן לצבוע אותו ביעילות. כמו כן לפעמים יש לבחור חומרים שמתאימים לתנאי השטח. לדוגמה, בחדר האמבטיה שבו יש לחות גבוהה צריך צבע מתאים ומשטח שנגוע בעובש דורש טיפול מקדים וחומר מתאים למניעת הופעה מחדש של עובש.
מניפת צבעים: אמצעי עזר נהדר לבחירת צבע בגוון המדויק. לחברות השונות יש מניפות שונות אך כולן מסודרות לפי משפחות צבעים (מהלבן אל הכהים) ולפי גוונים (מהבהיר לכהה.) אפשר למצוא מניפות באינטרנט או להזמין אותן מחברות הצבע.
כך זה נראה אצל טמבור:
אלה היו מספר מונחי יסוד עבור מי שעושה את צעדיו הראשונים בעולם הצבע ומבקש בסיס להתחיל ממנו.
***
הכתבה נכתבה בחסות גל & מצליח ארכיטקטים – יוצרים ארכיטקטורה וסביבה אנושית אחרת.