מושבים בשרון: החיים יפים בכפר?
יש הרבה סיבות טובות לעזוב את העיר ונדמה לי שרוב האנשים – אם לא כולם – חולמים מדי פעם על עזיבת הדירה בעיר כדי לגור בכפר. יעדים נדל"ניים כמו מושבים בשרון, מצפים בגליל וישובים קהילתיים בעמק יזרעאל הם משאת נפשם של ישראלים רבים.
אין בכוונתי או ברצוני לשכנע את האדם מן הישוב שעדיף לו להישאר בעיר כיוון שכמי שגר בכפר אני מודע היטב ליתרונות שיש לחיים מחוץ לעיר. עם זאת, מתוך ניסיון אישי אני רוצה לפרט מספר בעיות שהחיים בכפר מביאים איתם. כדי לא להיות שלילי ולתרום למתעניינים אני גם אציע בקצרה ועל קצה המזלג מספר פתרונות לבעיות הללו.
החנות שאיננה מעבר לפינה
ישוב קהילתי, מושב או הרחבה בקיבוץ, מצפה בגליל או כפר אומנים: המשותף לכולם הוא שאי אפשר למצוא בהם מגוון גדול של חנויות. בעיר הגדולה יש לנו תמיד חנות מעבר לפינה אבל מושבים בשרון עלולים להציע לנו איכות חיים גבוהה שאיננה כוללת מרכז מסחרי וחנות כלי בית. כדי להשיג דברים שצריך עלינו לצאת מהישוב ולפעמים להרחיק לעיר הקרובה כדי למצוא את מה שצריך.
פתרונות:
- להכיר את הסביבה. לדעת היכן ניתן למצוא את הדברים השונים ולמפות את החנויות שלהן אנחנו זקוקים.
- לייעל את הקניות ולהשתדל לרכז את הקניות השונות לנסיעה אחת מרוכזת.
- לצרוך פחות וליהנות יותר מהחיים בכפר.
החיים בתחבורה הפרטית
התחבורה הציבורית בארץ איננה תמיד מוצלחת במיוחד – אפילו לא בערים הגדולות. מחוץ לעיר המצב מעט יותר בעייתי. מי שעוזב את העיר כדי לגור במושב או בישוב קהילתי צריך להיות מוכן לכך שהתחבורה הציבורית איננה תמיד זמינה או יעילה. ישנם מקומות ישוב שאין בהם בכלל תחבורה ציבורית ואחרים זוכים לאוטובוס מאסף רק מספר פעמים ביום. קשה מאוד לחיות מחוץ לעיר ללא מכונית פרטית ויש מי שיגיד שמשפחה איננה יכולה להסתדר בלי שתי מכוניות. אם מוסיפים לכך את המחסור בחנויות (ראו סעיף קודם) הרי שהבעיה עלולה להיות חמורה כפליים.
פיתרונות:
- להכיר את התחבורה הציבורית הקיימת ולדעת מהן האפשרויות העומדות בפנינו.
- לתכנן היטב את הנסיעות כדי שנספיק את כל מה שעלינו לעשות במינימום נסיעות.
- לקשור קשרים טובים עם בעלי מכוניות אחרים כדי לעזור ולקבל עזרה בהסעות.
- להשתמש בכלים כמו רשימת טרמפים, נסיעות משותפות והסעות קימות.
- להחזיק שתי מכוניות.
איכות עולה כסף
ההוצאה על המכוניות קיימת גם בעיר אבל הכפר עשוי להביא איתו הוצאות שאופייניות לו יותר מאשר לעיר. מקומות ישוב שונים עשויים, בתור התחלה, לגבות מסי ישוב שמהווים הוצאה נוספת מעבר למשכנתא ו/או לשכר הדירה והארנונה. הוצאות נוספות נוגעות להחזקה ואחזקה של גינה גדולה שדורשת טיפול; אפשר גם להזכיר את הריהוט לחצר ושאר השלמות לעיצוב הבית שנובעות מכך שפתאום יש לנו גינה ו/או חצר גדולה שצריך לעצב ולתחזק.
פתרונות:
- כשמתכננים את המעבר אל הכפר חשוב להבין את העלויות הנלוות ולהכיר אותם. לפני שמחליטים על המעבר יש לוודא היטב שידועים לנו כל ההיבטים של המעבר והאם אנחנו יכולים לבנות תקציב מאוזן בהתאם לכך.
- לחשוב לטווח רחוק ולא לנסות לעשות הכול מיד ומהר. מותר לדחות דברים: הכפר לא בורח לשום מקום ואפשר לקחת לאט את הזמן.
***
המאמר נכתב בחסות משרד "אין-האוס אפגרייד" – משרד "אין-האוס אפגרייד" הינו סוכנות נדל"ן המתמחה באיזור השרון: תל מונד, קדימה צורן, אבן יהודה, פרדסיה ומושבים בסביבה. המשרד מתמחה בשיווק בתים למכירה, בתים להשכרה, מגרשים, דירות למכירה, דירות להשכרה, ונכסים להשקעה באיזורים אלו .