גג סולארי – כיצד זה עובד ולמה זה כדאי גם לכם?

גג סולארי – כיצד זה עובד ולמה זה כדאי גם לכם?

בוודאי גם לכם יצא לראות גגות שעליהם מותקנים קולטני שמש רבים, למשל מעל מפעלים תעשייתיים, מבני מגורים, בתי ספר ועוד. קולטנים אלו מהווים חלק ממה שקרוי מערכות סולאריות לייצור חשמל והדבר אומר שאם יש לכם שטח גג פנוי שחשוף לשמש והשטח שלו גדול מספיק, אתם יכולים להיות יצרנים של חשמל, להשתמש בו בבית או בעסק שלכם ואפילו למכור חלק ממנו לחברת החשמל.

ממה מורכב גג סולארי והאם באמת מדובר בהשקעה שכדאי להיכנס אליה? מייד תבינו.

גג להפקת חשמל

מדינת ישראל היא מדינה שטופת שמש ובהתאם לזאת נוצרו בשנים האחרונות פיתוחים שונים כמו גגות סולאריים שנועדו להפוך את אנרגיית השמש לזרם חשמלי לכל עניין ודבר. הרעיון פשוט – בדיוק כמו המיקום של קולטני שמש לצרכי חימום מים, כך ניתן להשתמש בשטח מתאים על גגות של מבנים וזאת על מנת להפיק חשמל.

אפשרות זו מהווה יתרון עצום על פני השימוש הרווח בעבר של הצבת הקולטנים על גבי הקרקע, כך שהם פועלים ללא צורך בהקדשת שטח נוסף, על גגות שגם ככה אין בהם שימוש מעבר לקירוי. ואם כבר בקירוי עסקינן, הרי שמערכות סולאריות יכולות להוות חיפוי והגנה מפני השמש בעצמן, מעל רפתות, מחסנים לוגיסטיים ואפילו מרפסות, פטיו ובריכות שחייה פרטיות.

כיצד בנויה מערכת שכזאת?

מערכת שפועלת על גג סולארי כוללת מספר מרכיבים שמיועדים להמיר את אנרגיית השמש לזרם חשמלי:

  • פאנלים סולריים – מאוד דומים לקולטני השמש לחימום מים, עשויים אלומיניום שאינו מחליד ועטופים בזכוכית שמונעת חדירת לחות וממקדת את קרני השמש.
  • תאים פוטו-וולטאיים – נמצאים בתוך הפאנלים המבודדים עצמם. תאים אלו עשויים ממוליכים למחצה (בעיקר סיליקון) שבתוכם מתרחשת תגובה פיזיקלית של עירור אלקטרונים בעת פגיעת קרני השמש, מה שמייצר זרם חשמלי. התאים עצמם מחוברים אלו לאלו בטור ומוליכים את הזרם שנוצר (זרם ישר) לממיר המתח.
  • ממיר מתח – מתקן זה הופך את הזרם הישר שנוצר בתאים לזרם חליפי משתנה, כמו זה המסופק על ידי חברת החשמל.

האם הגג הסולארי הוא באמת דבר כדאי?

באמצעות גגות סולאריים ניתן, כאמור, לייצר חשמל לצריכה עצמית (ביתית, תעשייתית וכו') ואת העודף ניתן להעביר לחברת החשמל בתעריפים שנקבעים על פי חוזה ולהרוויח אלפי ואף עשרות אלפי שקלים בשנה. החשמל ניתן לא רק לשימוש בו במקום אלא אף לאגירה במצברי פריקה עמוקה שבהם ניתן להשתמש בשעות החשיכה או ימות החורף הסוערים שבהם אין די קרינת שמש.

ניתן גם לקבל סבסוד מדינה, מענקים והלוואות להקמת גגות סולאריים, כך שבליווי הגורם המקצועי המתאים אין ספק שמדובר בפעולה משתלמת כלכלית, מה גם שתורמים למדינה ירוקה ונקייה יותר.

Similar Posts

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *